Afscheid nemen... en corona
Uitvaartzorg in tijden van corona. Hoe ziet mijn dienstverlening bij een uitvaart er nu uit?
Onderstal Uitvaartzorg vindt de begeleiding van nabestaanden en een respectvolle afscheidsbijeenkomst van groot belang. Ik houd de informatie van het RIVM, crematoria en vanuit de branche dan ook goed in de gaten. Ik zal blijven zoeken naar het vormgeven van een veilige situatie in de verzorging, voorbereiding, begeleiding en uitvoering van het afscheid.
Door goed overleg, uitleg, maar vooral goed contact met de nabestaanden is dit mogelijk.
In het afgelopen jaar zijn er diverse update geweest met strengere maatregelen, versoepelingen en adviezen. Alle updates hebben de website onoverzichtelijk gemaakt.
Hieronder kun je de laatste ontwikkelingen lezen over de huidige maatregelen. Vanaf nu een vast blok met alle maatregelen, welke steeds zal worden aangepast.
Update per 18 februari 2022
Vanaf vrijdag 18 februari 2022 gelden er vrijwel geen beperkingen meer. 'We' kunnen bijna helemaal terug naar de situatie zoals deze vóór corona was. In het kort betekent dit;
• Voor alle uitvaarten die plaatsvinden vanaf vrijdag 18 februari gelden geen maximale bezoekersaantallen. In de zin dat het aan de ruimte is hoeveel mensen hier maximaal in kunnen worden toegelaten. Dit kunnen er dus 100 zijn, maar ook 400.
• De 1,5 meter wordt overal losgelaten. Dus nergens hoeft meer afstand gehouden te worden, dit geldt voor zowel de ontvangstruimte, de aula’s en de koffiekamers.
• Er gelden geen vaste zitplaatsen meer.
• Gasten hoeven geen mondkapje meer te dragen.
Uiteraard staat het iedereen vrij dit alsnog te doen, als men zich hierbij prettig voelt.
• Uitvaarten waren altijd al uitgezonderd van het coronatoegangsbewijs, die uitzondering geldt
nog steeds.
Ik gaf aan; 'vrijwel geen beperkingen meer...';
Mensen die positief zijn getest of klachten hebben die passen bij Covid-19 kunnen helaas niet bij het afscheid aanwezig zijn. Uiteraard zijn hier uitzonderingen in te maken voor 1e- en 2e graads familieleden, maar hier gelden strikte voorwaarden. Natuurlijk bespreken we deze met elkaar en zal ik er alles aan doen om iedereen op de meest passende manier afscheid te kunnen laten nemen.
Dus kortom; we hoeven bijna met niets meer rekening te houden op gebied van maatregelen. Fijn!
==
Op korte termijn zal onderstaande tekst worden weggehaald en uiteindelijk zal dit hele artikel verwijderd worden. Laten we hopen dat er geen maatregelen meer nodig zijn in de toekomst.
Is dit toch zo, dan zal dit artikel uiteraard worden aangepast.
Laatste verzorging en opbaren van de overledene
Met betrekking tot het opbaren van de overledene zijn er geen restricties. Je dierbare kan in een uitvaartcentrum of thuis worden opgebaard. Ook kan de kist gewoon open zijn. Mijn medewerkers van de laatste verzorging zullen tijdens het verzorgen een mondmasker en handschoenen dragen. In overleg zullen we bespreken wat de mogelijkheden zijn voor eventuele assistentie door nabestaanden bij de laatste verzorging. Is er sprake van corona en zijn de familieleden in contact geweest met hun dierbare, dan is assistentie helaas niet mogelijk, dit om de kans op besmetting minimaal te houden.
Bespreken van de uitvaart
Samen zullen we de uitvaart vorm moeten geven. Het beste is natuurlijk om dit thuis bij de nabestaanden te doen. Er zijn nogal wat zaken die geregeld moeten worden en persoonlijk contact is toch het meest prettig. Bij het melden van overlijden zal ik vragen of er sprake is van corona en of er iemand van de familieleden klachten heeft. Is dit niet zo, dan is er geen drempel om thuis de wensen te bespreken. Is er wel sprake van corona of klachten die hierop kunnen duiden, dan is het regelen van de uitvaart mogelijk via bijvoorbeeld videobellen of 'ouderwets' telefonisch.
Bij de nabestaanden thuis zal ik altijd minstens 1.5 meter afstand houden en het verzoek is om niet meer dan 4 personen aanwezig te laten zijn bij het regelgesprek.
In bepaalde situaties kunnen we hiervan afwijken, dit zullen we vooraf telefonisch uiteraard bespreken.
Aantal personen bij de uitvaart
Vanaf 19 december 2021 is er een landelijke lockdown. Uitvaarten kunnen uiteraard gewoon plaatsvinden, zowel overdag als in de avonduren. Het maximum aantal personen is gesteld op 100, mits dit past met de 1.5 meter afstand. In de praktijk is er in veel aula's plaats voor 40 tot 80 personen met de onderlinge afstand, uitzonderingen daargelaten. Is het de wens om toch 100 mensen uit te nodigen, dan zal ik adviseren over een geschikte locatie.
Ook op de dag van de uitvaart is het nog steeds zo dat iemand die klachten heeft, helaas niet mag komen. Bij twijfel kan er worden gevraagd naar een negatief testbewijs, welke niet ouder is dan 48 uur.
Heb je corona-gerelateerde klachten en twijfel je? Laat jezelf dan testen. Ook wanneer je gevaccineerd bent, want ook dan kun je het virus nog steeds oplopen en/of doorgeven.
Wanneer iemand besmet is met corona en 1e of 2e graads familie is, kan er soms een uitzondering worden gemaakt, waardoor hij/zij toch aanwezig kan zijn. Ook dit verschilt per locatie. Is een besmet familielid welkom, dan betekent dit dat hij/zij apart zal moeten zitten op ruime afstand van anderen, een mondkapje draagt en als eerste de aula binnenkomt en als eerste verlaat.
Aanwezig zijn in de koffieruimte na de dienst is dan (meestal) niet mogelijk.
Mondkapje verplicht
Het dragen van een mondkapje is verplicht.
Wanneer iemand zich verplaatst/loopt in een binnenruimte, zoals een crematorium, dient het kapje te worden gedragen. Zodra iemand op een stoel zit, mag het mondkapje weer af.
Condoleance in een restaurant
Een condoleance of nazit kan niet in een restaurant worden gehouden, omdat de horeca sinds 19 december gesloten is i.v.m. de landelijke lockdown.
Wanneer de uitvaartplechtigheid ook in een restaurant is, kan er na afloop wel catering worden aangeboden. Het gaat dus om de
combinatie. Waar de uitvaartdienst is, kan ook horeca worden aangeboden.
Manieren om medeleven te tonen
Het schudden van handen of elkaar knuffelen is op dit moment niet wenselijk. Er zijn vele andere manieren om medeleven aan nabestaanden te betuigen. Elkaar in de ogen kijken en condoleren, je hand op je hart plaatsen, het blazen van een kus... Ik als uitvaartleider zal aan het eind van de ceremonie ook wat alternatieven aandragen voor het schudden van handen en de aanwezigen erop wijzen dat handen schudden of knuffelen niet gewenst is.
Een korte samenvatting:
- Opbaren in een uitvaartcentrum of thuis is gewoon mogelijk
- Het bespreken van de uitvaart kan gewoon bij nabestaanden thuis, mits niemand klachten heeft
- Het maximum aantal aanwezigen bij de uitvaart is 100 personen (incl. kinderen), mits dit past
met de 1.5 meter afstand. In de praktijk ligt het maximum vaak tussen 40 en 80. - Het dragen van een mondkapje is verplicht bij loopbewegingen.
- Het schudden van handen of knuffelen om te condoleren is niet gewenst.
- Bij klachten dient diegene thuis te blijven, ook wanneer er volledig is gevaccineerd.
Tips voor de uitvaartplechtigheid
- De meeste crematoria beschikken over streaming faciliteiten. Daarmee kan de plechtigheid live worden uitgezonden op internet. Dat kan door middel van een open verbinding, maar je kan als familie ook kiezen voor een gesloten uitzending. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord die je kan delen met andere mensen. Alleen mensen die het wachtwoord hebben kunnen de uitvaartplechtigheid live meekijken. Vraag je uitvaartverzorger hoe het precies werkt.
- Je kan de uitvaartplechtigheid in zijn geheel laten opnemen op video. Op die manier kan je de plechtigheid houden in een klein gezelschap en de opname daarna delen met een grotere groep. Je kan de opname bijvoorbeeld via je eigen sociale media delen.
- Er zijn crematoria in Nederland die uit voorzorg extra ruimte hebben gecreëerd tussen de zitplaatsen. Daarmee hoopt men het risico op verspreiding van het virus tijdens een plechtigheid te verkleinen.
Een aantal veelgestelde vragen en antwoorden;
Kunnen nabestaanden een uitvaartondernemer bellen als een dierbare is overleden aan corona?
Ja dat kan. Je kunt gewoon de uitvaartondernemer van jouw eigen keuze bellen. De uitvaartondernemer zal je onder andere vragen of jij (of andere nabestaanden) het coronavirus hebt. Als dat het geval is zal de uitvaartondernemer zoveel mogelijk telefonisch contact met je hebben om de uitvaart te regelen. De overledenenverzorgers zullen beschermende kleding, handschoenen, mondneuskap en handschoenen dragen bij het overbrengen en verzorgen van de overledene.
Kan iemand die is overleden aan corona wel een laatste verzorging krijgen?
Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus een minimaal tot geen risico meer na overlijden. Met het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het uitvoeren van handhygiëne zijn de risico’s op besmetting bij de laatste verzorging tot een minimum te beperken.
Mag de overledene worden opgebaard in uitvaartcentrum of thuis?
De overledene kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum worden opgebaard. Hier is geen bezwaar tegen.
De kist kan ook 'gewoon' open zijn wanneer dit is gewenst.
Mag je de overledene aanraken?
Nadat de overledene verzorgd is, zijn er geen beperkingen aan het contact van de nabestaanden met de overledene. Net als anders, wordt goede handhygiëne daarna geadviseerd. Een kus geven kan ook, maar advies is om dit tot een minimum te beperken of geheel niet te doen.
Moet de overledene eerder worden begraven of gecremeerd?
Nee, dat is niet nodig.
Deze termijn blijft dus staan op minimaal 36 uur en uiterlijk op de 6e werkdag na overlijden.
==
Deze blog en informatie zal uiteraard worden bijgewerkt indien er veranderingen zijn of wanneer de maatregelen niet meer nodig zijn of juist intensiever worden. Vragen n.a.v. deze blog? Neem gerust contact met mij op.
Ten alle tijden zal ik mijn uiterste best doen om, in samenspraak met de nabestaanden, het afscheid voor iedereen bereikbaar en passend te houden. Er is altijd een goede oplossing die passend is.