Blogopmaak

Wat gebeurt er met je nalatenschap als je geen testament hebt?

Freddy Onderstal • apr. 16, 2024

Wat gebeurt er met je nalatenschap als je geen testament hebt?

A person is holding wooden cubes with icons on them. Erfenis.

Als je er niet aan hebt gedacht een testament op te maken, hoe wordt jouw bezit dan verdeeld na je overlijden? Normaalgesproken kiezen mensen zelf wie hun bezittingen en geld erven door dit vast te leggen in een testament. Maar als zo’n document ontbreekt, hoe wordt alles dan geregeld?


Je laatste wensen op papier zetten via een testament kan veel gedoe na je overlijden voorkomen. Zo’n document specificeert precies wat er met je spullen, je geld en andere eigendommen moet gebeuren als je er niet meer bent. Ook wie de schulden moet afbetalen, kun je hierin bepalen. Het helpt enorm om zulke instructies achter te laten; het voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat jouw erfgenamen duidelijk weten wat je wensen waren. Maar stel dat je geen testament hebt gemaakt, wat gebeurt er dan?


Zonder testament ligt de verdeling van je nalatenschap in handen van de wet.

Maar hoe werkt dat dan precies?


Mocht je twijfelen of iemand een testament heeft achtergelaten, dan kun je online het Centraal Testamentregister (CTR) raadplegen. Dit register kan je vertellen of er een testament bestaat. Ook kun je een notaris benaderen om dit voor je uit te zoeken. Als er een testament is, wordt alles verdeeld zoals daarin is vastgelegd. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie er erft en hoeveel.


Conform de wet krijgen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap met kinderen, zowel de partner als de kinderen een deel van de erfenis. Andere kinderen, zoals pleeg- of stiefkinderen, worden door de Belastingdienst niet als erfgenamen gezien. De verdeling van de nalatenschap betekent echter niet dat er direct contanten of bezittingen worden overgedragen. De kinderen ontvangen hun deel in geld, maar dit wordt bewaard tot de langstlevende ouder ook overlijdt.


Dus de overgebleven ouder heeft een soort ‘schuld’ aan de kinderen, om te voorkomen dat deze ouder bezittingen zoals een huis moet verkopen. Dit deel kan door de ouder worden aangevraagd. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag eerder aan je kinderen te geven, maar dit wordt dan gezien als een schenking en kan belastingheffing met zich meebrengen.


En wat als je geen partner of kinderen achterlaat?


Wanneer er geen partner of kinderen zijn, zoekt de wet verder binnen de familie naar erfgenamen.
Er wordt dan gekeken naar vier groepen;


Andere erfgenamen

  • Partner, kinderen en hun nakomelingen.
  • Ouders, broers, zussen en hun nakomelingen.
  • Grootouders en verder, zoals ooms, tantes, neven, nichten.
  • Betagrootouders en hun nakomelingen.


Als niemand uit deze groepen in aanmerking komt, gaat je erfenis naar de staat.


Uitzonderingen en aanpassingen in een testament


Misschien wil je van de standaardverdeling afwijken, bijvoorbeeld om pleeg- of stiefkinderen of een specifieke persoon iets te schenken. Om van deze standaardregeling af te wijken, moet je een testament opstellen. Dit zorgt ervoor dat je nabestaanden weten dat je erover nagedacht hebt en niet zomaar zonder testament bent overleden.



Vragen? Neem dan gerust contact met mij op.


Dit artikel delen op...

door Freddy Onderstal 24 apr., 2024
Een afscheid dat 'past'...
door Freddy Onderstal 06 mrt., 2024
Uitvaart Podcast
door Freddy Onderstal 04 mrt., 2024
Ga eens in gesprek met meerdere uitvaartverzorgers
door Freddy Onderstal 01 mrt., 2024
Uitvaart door de gemeente verzorgd?
door info 14 jan., 2024
Lid worden van Freddy Onderstal Uitvaartzorg
door info 12 jan., 2024
Uitvaartverzekering; de verschillen
door info 13 feb., 2023
Nieuw! De digitale/virtuele rouwkaart. Bewegend beeld, mooie teksten, foto's. Persoonlijk en duurzaam.
door info 08 dec., 2022
Iedereen heeft digitale bezittingen. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Hoe kom je als nabestaande dan bij belangrijke bestanden met emotionele- of zelfs financiële waarde als je geen wachtwoord of code hebt?
Uitvaart Uitvaartzorg Crematie Begrafenis
door Freddy Onderstal 05 sep., 2022
Wil je je uitvaartwensen bespreken of heb je een algemene vraag over uitvaartzorg? Kom dan naar de inloopavond van Onderstal Uitvaartzorg. Elke 3e maandag van de maand ben je 's avonds welkom in Ede.
door Freddy Onderstal 11 mei, 2022
Een veelgehoorde vraag. Hoe zit het nu als je een uitvaartverzekering hebt? Ben je dan verplicht de verzekeraar te bellen? Het korte antwoord hierop is: 'Nee'. Het wat langere antwoord hierop is ook 'nee', maar hierbij wat extra uitleg; Een verzekeraar verzorgt soms ook zelf uitvaarten, denk aan grote namen als Yarden, Monuta of Dela. Bij één van deze maatschappijen hebben veel mensen een verzekering. Dit betekent niet dat je hen ook moet bellen bij een overlijden. De keuze voor uitvaartverzorger is geheel vrij en de verzekeraar zal het polisbedrag uitkeren, ook indien er dus een andere uitvaartverzorger is ingeschakeld, zoals ik. Je mag na overlijden gewoon de uitvaartverzorger van je keuze bellen, het is ook niet nodig je verzekeraar in te lichten over het overlijden. Dat zal ik uiteindelijk voor je in orde maken, bij het laten uitkeren van de polis. Bel je toch zelf ook, laat je hierbij dan niet afschrikken met 'waarschuwingen' als dat een bepaalde 'ledenkorting' komt te vervallen. Dit is vaak een laag bedrag en ook geen echte korting. In vergelijk zijn de totale uitvaartkosten bij mij bijvoorbeeld ruim 10% lager dan bij een grote maatschappij. Je polis is dus bij mij meestal meer waard. Bij een verzekeraar die alleen polissen aanbiedt, zoals Ardanta, kun je uiteraard ook zelf een uitvaartverzorger kiezen en inschakelen. Kies je voor mij, dan verzorg ik ook hier het contact met de verzekeraar en laat ik de polis(sen) uitkeren. Alle administratieve handelingen neem ik bij je uit handen dan. Een uitzondering hierop is wel de zogenaamde 'Naturapolis'. Dit zijn vaak oude verzekeringen welke een vast pakket aan diensten zal vergoeden. Kies je in dit geval voor een andere ondernemer, dan betekent het meestal dat er aan het eind toch een bedrag moet worden bijbetaald. In dit geval mag je natuurlijk een ondernemer naar keuze inschakelen, maar laat je dan goed informeren over het verschil in kosten. Naturapolissen komen tegenwoordig niet veel meer voor. Vaak zijn de huidige polissen een zogenoemde 'Kapitaalverzekering' of 'Sommenpolis'. Dan zal er een vast bedrag worden uitgekeerd waarmee de uitvaart kan worden betaald, die geheel naar je eigen wens is vormgegeven. Tip: Verwacht je binnenkort een overlijden, neem dan eens contact op met een aantal uitvaartverzorgers. Geef hier je wensen aan en vraag om een vrijblijvende kostenbegroting. Zo kun je al een beetje vergelijken en weet je wat dat betreft al ongeveer waar je aan toe bent. Ook bij mij kun je een kostenbegroting aanvragen uiteraard. Doe dat via deze pagina. Vragen over je huidige verzekering of wat je van mij kunt verwachten? Neem dan gerust contact op.
Meer posts
Share by: